Skip directly to content

Co všechno mléčné výrobky zahrnují

Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí jídelníčku dětí i dospělých. Jejich přínos pro zdraví je značný. Víte ale, co všechno pod mléčné výrobky spadá?

Mezi základní sortiment mléčných výrobků spadají:

  • Konzumní mléka a smetany
  • Máslo
  • Fermentované mléčné výrobky
  • Sýry
  • Zahuštěné mléko
  • Sušené mléko
  • Koncentráty mléčných bílkovin
  • Mražené smetanové a mléčné krémy
  • Syrovátka
  • Podmáslí

Velký zdravotní význam je přisuzován především zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má značný vliv na zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se liší podle druhu použitých mléčných kultur, přičemž jeden výrobek může obsahovat směs různých kultur.