Skip directly to content

Jak poznat sýrové náhražky?

Sýrové náhražky - myslíte si, že jste je ještě nikdy neochutnali? Možná, že to tak opravdu je, ale víte vůbec, jak přesně náhražky sýrů rozpoznat? Jsou přeci baleny podobně jako sýry. Jak by měly být tyto produkty označovány?

Podle sortimentu můžeme sýry rozdělit do 4 kategorií:

  • přírodní
  • tavené
  • imitace sýrů připravené rekonstitucí složek mléka a mléčných surovin
  • výrobky („sýry") s náhradou mléčného tuku tuky rostlinnými

První dvě kategorie obsahují sýry vyrobeny klasicky z mléčného tuku - jsou to mléčné výrobky.

Třetí skupinou jsou imitace sýrů připravené rekonstitucí složek mléka a mléčných surovin. Zpravidla se jedná o výrobek, kde se používají mléčné složky, tedy mléčný tuk a mléčná bílkovina (kasein). Po jejich smíchání se nalévají do forem a pak se po vytuhnutí balí. V obchodě tyto výrobky najdete označeny různě, např. sýr na zapékání, pizza sýr, mozzarella na zapékání atd.

Do čtvrté kategorie spadají výrobky s náhradou tuku mléčného tuky rostlinnými - v anglickém terminologii tzv. filled cheese. Tento druh výrobku nesmí být označen jako „SÝR"! Bohužel z obchodního hlediska je značení náhražek sýrů složitější. Nikde není řečeno, jak je má výrobce nazývat. Pojmenuje proto tyto výrobky po svém, aby je prodal. Názvy jsou tak leckdy velmi podobné názvům sýrů. Může to být třeba Eidam na smažení, Tavené Lipno, Lidový smažák, Balkán atd.

Tyto názvy v nás evokují představu sýru, ale nesmíme se nechat zmást. Pokud máte podezření, zkontrolujte etiketu. Jestliže na ní není použito slovo sýr, buďte obezřetní. Výrobci také mohou tyto produkty nazvat jednoduše - „potravinový výrobek" nebo „tavený výrobek". Tím dodrží platnou legislativu.

Sýrové náhražky mají trhu své místo nejen u nás, ale i v jiných státech. Důležité ovšem je, abychom coby zákazníci nebyli klamáni a tyto produkty byly řádně označeny. Mléčné výrobky (sýry) jsou totiž oproti náhražkám jemnější, chutnější, smetanovější, plnější. I jejich konzistence je elastičtější a táhlejší - to vše díky mléčnému tuku.