Skip directly to content

Mlékem k prevenci osteoporózy a zubního kazu!

Mlékem k prevenci osteoporózy a zubního kazu!

Osteoporóza je nemocí vyššího věku, kdy se začínají objevovat její první komplikace. Nicméně příčiny osteoporózy lze najít již v dětství. Kost totiž dosahuje svého maxima - jak objemu, tak kvality - kolem 20. roku života. Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání.

Na dostatečný příjem mléka a mléčných výrobků je potřeba se zaměřit již v okamžiku, kdy žena zjistí, že čeká miminko. „Studie totiž ukazují, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství je nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu a pro správný vývoj a mineralizaci zubů u plodu, čímž snižuje náchylnost zubního kazu u dětí," vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Ideálním zdrojem vápníku jsou sýry a mléčné výrobky. Využívat mléko a mléčné výrobky je výhodné i proto, že obsahují tolik potřebný vitamin D."

Dostatečný příjem vápníku se uplatňuje i v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí. „Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu."

Pro všechny milovníky sýrů máme skvělou zprávu! „Sýr je obecně velmi prospěšnou potravinou vzhledem k vývoji zubního kazu, protože po jeho konzumaci se výrazně upravuje kyselé pH zubního povlaku," doplňuje odbornice.