Skip directly to content

Mléko a mléčné výrobky – „léky na všechno“

Vitamínová bomba? Dejte si mléko a mléčné výrobky!

To, že mají mléko a mléčné výrobky příznivý vliv na naše celkové zdraví, ví snad každý. Možná vás ale překvapí, co všechno konzumace těchto produktů ovlivňuje.

1) Vyšší příjem mléka a vápníku je spojen s nižším rizikem vzniku kolorektálního karcinomu
Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně pijí mléko, mají nižší riziko vzniku kolorektálního karcinomu. „Za hlavní prospěšný faktor je považován vápník a vitamin D. Svou úlohu mohou sehrávat také u zakysaných mléčných výrobků přítomná probiotika," upřesňuje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

2) Mléčné výrobky a žaludeční vředy
Žaludeční vředy trápí nejednoho z nás. Za jejich vznik jsou vedle uspěchaného životního stylu zodpovědné i naše stravovací zvyklosti. Řiďme se tedy výsledky studií, které prokazují, že vyšší příjem fermentovaných (zakysaných) mléčných výrobků (jogurty, zákysy, kefíry) je spojen s nižším výskytem vředové choroby.

3) Mléčné výrobky a průjmy
Dobrali jste vy nebo vaše děti antibiotika a pak vás následně trápily zažívací potíže? Na příště mějte na paměti, že je dobré současně s antibiotiky užívat jogurty. „Ukazuje se totiž, že konzumace jogurtu v průběhu léčby antibiotiky snižuje výskyt a závažnost průjmů. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí."

4) Mléčné výrobky a ovlivnění zánětlivých parametrů
Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků je prospěšná i z hlediska zánětu. „Lidé, kteří konzumují týdně více než 14 porcí mléka a mléčných výrobků, mají nižší hladinu parametrů, jež způsobují záněty, než ti, kteří v týdnu konzumovali méně než 8 porcí mléka a mléčných výrobků. Konkrétně se jedná o CRP (C-reaktivní protein) - hladina nižší o 29 %, o IL-6 (interleukin-6) - hladina nižší o 9 % a TNF-α (tumor nekrosis factor- α) - hladina nižší o 20 % nižší hladinu," uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.