Skip directly to content

Odborníci o mléce

Málokdo dokáže jeho chuť popsat, a přitom ho většina z nás pije každý den. Známe ho doslova od kolébky. Ale známe ho doopravdy? Víme, co obsahuje? A proč je nám vlastně tak moc prospěšné?

Mléko je základní zdroj potravy mláďat savců, která spolu s ním získávají do těla důležité protilátky a vitamíny na podporu imunity. Jediný živočich ho pije i v dospělosti, a to člověk. Jeho schopnost trávit mléčné bílkoviny bývá totiž u většiny, minimálně té evropské, civilizace zachována až do stáří.

Mléko obsahuje lehce stravitelný tuk, ale jeho největší význam pro člověka spočívá v obsahu hodnotných bílkovin (přibližně 3,2 %), vitamínů (B1, B2, B6, A, E, K, D, C) a chemických (fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síra) a stopových prvků (především vápník a jód).

Ještě stravitelnější než samotné mléko jsou podmáslí a kysané výrobky jako jogurty či kefír, které se doporučují i lidem, kterým běžné mléko působí trávicí potíže. Pít čerstvé (nebo-li syrové) mléko odborníci nedoporučují. Před konzumací je třeba ho tepelně upravit - pasterizovat, aby se zničily eventuálně přítomné choroboplodné zárodky. Na druhou stranu pouze z čerstvého mléka lze připravit chutný domácí jogurt, tvaroh či sýr.

Kravské mléko obsahuje 12 až 14 % sušiny a 86 až 88 % vody. Sušinu mléka tvoří mléčný tuk a tukuprostá sušina mléka (TPS). Mléko obsahuje 3,5 % a více tuku. TPS je tvořena bílkovinami mléka (kolem 3,2 %), mléčným cukrem laktózou (4,5 až 5,2 %) a dále celou řadou minoritních složek jako jsou minerální látky, vitaminy, enzymy.