Skip directly to content

Proč je mléko důležité

Mléko a mléčné výrobky by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich přínos pro naše zdraví je nepostradatelný. I ti z nás, kteří jsou alergičtí na laktózu, mnhou najít vhodnou mléčnou alternativu.

Proč je tedy pro nás mléko tak zázračné?

  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek. Tuto funkci plní v mléce bílkoviny. Jsou také nezbytné pro růst a obnovu tkání.
  • Zlepšuje funkci štítné žlázy. Protože se do krmných směsí dojnic přidává jód, je obsažen i v mléce a mléčných výrocích. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje. Právě mléko je jedním z nejvýznamnějších zdrojů tohoto prvku.
  • Prevence osteoporózy. Díky vysokému obsahu vápníku, jenž se v mléčných produktech nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě, dochází ke snižování rizika vzniku řídnutí kostí. Vápník je do kostí ukládán díky vitamínům A a D, které jsou v mléce také obsaženy.
  • Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů. Další z minerálních látek, které bychom v mléce nalezli, je železo, bez něhož by nemohl fungovat proces tvorby a obnovy krve. Zároveň je železo důležité pro správnou aktivitu většiny enzymů.
  • Správný vývoj kostry. Mléko má ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je právě důležité pro správný vývoj kostry.
  • Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií. Do některých mléčných výrobků se přidávají také tzv. prebiotika, která právě slouží především jako potrava pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví.
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí. Především zakysané mléčné výrobky (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Vyrábějí se prostřednictvím kysání za pomoci probiotické kultury, která je nezbytná pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což je centrum imunity.
  • Součást redukčního programu. Díky obsahu bílkovin, jež mají v porovnání s ostatními hlavními živinami největší schopnost zasytit, je mléko a mléčné výrobky někdy doporučováno i při redukci hmotnosti. Samozřejmě ve své polotučné nebo nízkotučné formě.