Skip directly to content

Senzorické charakteristiky sýrů

Víte, čím vším je určivána povaha sýrů? V následujících řádcích se dozvíte vše podstatné.

Charakter sýru je určován:

1) zevnějškem
Vnější vzhled - zevní tvar je znakem každého sýra, podle něhož poznáme ihned druh sýra. Tvar a velikost sýra: jsou odvislé od tvaru a velikosti tvořítek. Rozměry tvořítek stanovují i přibližnou hmotnost sýra. Povrch: barva pokožky, případně maz, plísňový porost nebo parafinování jsou osobité jednotlivým druhům sýrů.

2) vnitřkem
Vnitřek - barva sýrového těsta je typickou pro jednotlivé druhy sýrů. Tvorba ok v těstě charakterizuje také jednotlivé druhy sýrů. Mramorový vzhled vyvolaný modrozelenou plísní u sýrů s plísní v těstě. Konzistence: je osobitou pro každý druh sýra.

3) chutí a vůní
Vůně a chuť - jsou osobitou vlastností jednotlivých druhů sýrů. Charakteristiky konkrétních sýrů a zároveň doporučení, s jakými potravinami dané sýry kombinovat, naleznete v článcích "Poznejte smyslnost sýrů".