Skip directly to content

Zastrašíme mlékem kocovinu?

Veselili jste se více, než je zdrávo, a ráno vás trápí bolesti hlavy, žaludek "na vodě" a další nepříjemné projevy kocoviny? Stav, který nepřejete ani svému nepříteli? Zkuste mléko, ale nebojte se třeba ani kefíru.

Existují vůbec nějaké vědecké studie, které by se účinkem mléka na příznaky kocoviny zabývaly?
„Bohužel, žádná podobná studie zatím neexistuje," oznamuje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Lidé se pak rozdělují na dva tábory. Zastánci tvrdí, že mléko v těchto případech snižuje kyselost žaludku a doplní ztráty vitaminů. Navíc jsou prokázány příznivé účinky mléčných výrobků - především těch zakysaných, jako jsou jogurty a kefíry - na střevní mikroflóru. Proto zní logicky, že nám mléčné výrobky průběh kocoviny ulehčí."

V některých článcích je dokonce doporučován studený mléčný čokoládový nápoj, který stejně jako mléko zklidní podrážděný žaludek, doplní ztráty tekutin a díky obsaženému cukru doplní energii.